08-01-15

De bende van Charlie Hebdo - ze zijn niet meer

Ik voel mij vannacht als het ware van de kaart geveegd. Toen mij een collega omstreeks 12u45, net voor het aanvatten van mijn shift, het nieuws meldde dat er een aanslag werd gepleegd in Parijs op een bekende krant die destijds cartoons van de Profeet Mohammed hadden uitgegeven, wist ik in de eerste plaats niet meer over welke krant het ging. Het is pas na mijn werk bij het thuiskomen vanavond, dat ik er even over begon te spreken tegen mijne madam. En toen ik haar vroeg of ze wist wie er bij de slachtoffers waren, antwoordde ze mij dat er een paar heel bekende bij waren.

Meteen daarna besloot ik om rond te zappen op Franse zenders om hierover meer te vernemen. Toen ik de naam "Charlie Hebdo" hoorde, begon ik meteen aan één heel bekende cartoonist te denken en hoopte dat hij niet onder de slachtoffers zou zijn gevallen. Toen de zender eindelijk de namen opgaf van wie zich bij de slachtoffers bevonden, was het meteen duidelijk. Cabu is niet meer.

Cabu.jpg

Samen met zijn andere collega's, waarvan sporadisch de namen mij wel bekend voorkomen, werd bijna de ganse redactie, die zijn wekelijkse briefing had op kantoor, door twee terroristen op laffe wijze afgemaakt met machinegeweren. Een daad in naam van Allah de grote. Een daad in naam van de Islam. Een daad in naam van de Profeet Mohammed die eindelijk werd gewraakt.

In totaal zijn er tot nu toe twaalf mensen omgekomen. Waaronder ook een politieagent die op straat op koelbloedige wijze van dicht bij werd afgemaakt met een kogel in het hoofd. Vier mensen als ik het goed heb begrepen, vechten nog voor hun leven op intensieve zorgen.

Charlie Hebdo.jpg

Het begon in 2005, toen een Deense krant satirische prenten publiceerde van de Profeet Mohammed. De moslimwereld stond toen op zijn kop. In vele moslimlanden werd er hevig betoogd alsook doodsbedreigingen geuit naar de Deense cartoonist, die de Profeet Mohammed had geportretteerd met een tulband in de vorm van een bom. Waarna de tegenreactie van het Westen kwam en cartoonisten, waaronder de bende van Charlie Hebdo hadden besloten om de Deense cartoons in hun eigen kranten te publiceren. In 2011 werd het gebouw, waar Charlie Hebdo toen gevestigd was in as gelegd door onbekende daders. Maar de cartoonisten lieten het daar niet bij en staken nog vaak de draak met de Profeet Mohammed of met de Islam. Tot heel recent nog, waarbij de vraag werd gesteld met een tekening van een moslimterrorist, hoe lang het nog ging duren wanneer er weer eens een aanslag zou worden gepleegd. Het antwoord hebben ze jammer genoeg op 7 januari 2015 op een zeer brutale en laffe manier aan de lijve mogen ondervinden.

charlie_Hebdo_2.jpg

Zoals ik reeds schreef, Cabu kende ik het beste. Ik ben ook wat met zijn grappige tekeningen opgegroeid. In de eerste plaats kende ik hem van toen ik kind was, waar hij tijdens de programma's van Dorothée (Récré A2 en Club Dorothée) een vaste gast was. Te weten dat deze man, alsook zijn collega's zo aan hun einde zijn moeten komen, kan er bij mij niet in. Ik kan het niet vatten. En voor het ogenblik het beste wat we kunnen doen is vooral geen haat te uiten. Net als bij de aanslagen van 11 september 2001, zal de moslimgemeenschap weer geviseerd worden, omdat een groepje radicalen in naam van Allah een afschuwelijke daad hebben gepleegd.

Hoe stom het ook zal klinken in jullie oren, bij mij is er een gevoel van leegte. Vandaag werd letterlijk een stukje democratie de keel dichtgesnoerd. En of dit het einde is van Charlie Hebdo, nu dat vooral de hoofdpioniers er niet meer zijn, valt af te wachten. De vraag of het beroep als cartoonist / satirischt moet worden gezien als een gevaarlijke onderneming en of men nu in angst moet gaan leven en alle dagen op zijn tellen moet letten, van wat wel en niet meer mag getekend worden, is een even gevaarlijke gedachtegang als wat die radicale terreurgroepen prediken!

In 2006 tekende ik voor mijn vriendenkring als reactie op de Cartoon affaire van de satirische prentjes omtrent de Profeet Mohammed, deze prent voor de grap :

Picture This 31 01 06 - 10.JPG

En wie er niet tegen kan, moet mij maar ook komen neerschieten. Liever dat, dan in een maatschappij te moeten leven, waar fanatiekelingen menen de plak te willen gaan zwaaien in naam van hun God. Ga de boom in met jullie gedachten!

PARIS-victims_3157551k.jpg

- Sole

Tekening "Picture This" nr. 10 - 31 januari 2006 - Copyright Sole Creations Be 2006 / 2015 

 

02:57 | Permalink | Commentaren (0) | |

De commentaren zijn gesloten.