06-02-17

Super Bowl LI - Historische "overtime" game

Super Bowl LI score.jpg

Toen de halftime was aangebroken en Lady Gaga aan haar show was begonnen, had ik al zin om de handdoek in de ring te gooien. Lag het aan mijn twee croque monsieurs, die ik nog snel voor de kickoff door mijn strot heb geduwd of heb ik moeten wachten van chips en chocoladerepen te eten?

De Atlanta Falcons leken wel de avond van hun leven te spelen. Ze wonnen de "cointoss" en besloten het spel in gang te schoppen. De Patriots mochten als eersten proberen het veld te veroveren. Maar een sterke defensieve Falconteam had eerder andere plannen. Het was leuk om te zien, toen de offensieve team van de Falcons aan zet was en Quarterback Matt Ryan "gesacked" werd. Een voorspelling die ik eerder maakte, begonnen werkelijkheid te worden. Althans toch voor die ene keer. Toen Brady werd "gesacked" en de Falcons de overhand nam op zowel het offensieve als het defensieve gedeelte, leken al mijn voorspellingen tenietgedaan.

Het eerste kwartier werd scoorloos beëindigd, maar het liet geen twijfels bestaan dat de Falcons de betere team ging worden. Zowel Devonta Freeman als Julio Jones bleken het spel in handen te hebben. Freeman scoorde de eerste touchdown voor de Falcons na een 71 yard drive, gevolgd door een extra punt. Een tweede touchdown volgt even later, dankzij Hooper. De Patriots bleken machteloos toe te kijken, maar leken niet op te geven. Het geluk leek even aan hun zijde, toen ze tot drie keren toe op een 3rd down een automatische 1st down kregen, voor drie "holdings"-fouten gepleegd door het Falcons' defensieve team. Maar het mocht niet baten, de Patriots konden maar niet tot aan de endzone geraken. En het werd nog erger, toen Quarterback Tom Brady een pass recht in de handen van Falcons' Corner Back-speler Robert Alford gooide, die zonder moeite een derde Touchdown scoorde voor de Atlanta Falcons.

Het leek de doodsteek voor de Patriots, die op het einde van het tweede kwartier nog een povere fieldgoal konden scoren en zo hun eerste 3 punten op het bord konden zetten, alvorens Lady Gaga haar show mocht geven. 3 - 21, wat konden de Patriots nog doen in de tweede helft???

In de tweede helft waren de Falcons aan zet. Ze moesten gewoon stand houden en dynamisch blijven, zoals ik al eerder suggereerde bij mijn voorspellingen. Gelukkig begon het defensieve team van de Patriots in gang te schieten en zorgden er meteen voor dat de Falcons na 3 pogingen de eerste 10 yards niet konden veroveren. Nu kon Brady en zijn offensieve team de zaak weer in handen nemen. Maar dit was uitgerekend de slechte connectie tussen Brady en zijn Wide Receiver Julian Edelman. Het was niet altijd de fout van Edelman, want de verdediging bij de Falcons was vaak overweldigend, maar toch... Van de 11 passes, slaagden Brady en Edelman maar 3 keren om de bal verderop te krijgen.

Even later leek het hek helemaal van de dam toen Tevin Coleman de vierde touchdown scoorde voor de Falcons, gevolgd door alweer een extra punt. 3 - 28, de Patriots leken eraan voor de moeite, met nog 8 minuten en 31 seconden te gaan in het derde kwartier... Ja, iedere seconde is van groot belang in American football... Met de Patriots weer aan zet, hoopt men vaak voor het beste. Maar na een 3rd down, leek het wel hopeloos, was het niet voor de beslissing van Brady om het nog eens te riskeren op 4th down & 3 yards, waarna zij gelukkig ook hiermee 10 yards verder geraakten. Onderweg naar de volgende 10 yards leek het weer niet te klikken tussen Brady en Edelman. Bij de 3rd down leek er niemand vrij te staan om de bal van Brady op te vangen, waarna de Quarterback besloot om zelf naar voren te lopen, om zo een 1st down te behalen en vervolgens bij de volgende play na twee pogingen hun eerste touchdown te scoren. 9 - 28... een magere troost voor de Patriots. De extra punt kon voor een 10 - 28 zorgen. Maar vraagt u het even aan Gostkowski, de kicker van dienst, waarom hij de bal naast het doel schopte??? Succes zou ik zeggen...

De laatste seconden van het derde kwartier werden wat uitgemelkt door de Falcons, in de hoop zo de Patriots onderdrukt te houden. En het leek te werken, want Brady werd meermaals gespot met een voorovergebogen hoofd. Beschaamd voor het slechte resultaat, na een veelbelovende seizoen.

Het vierde kwartier brengen de Patriots voorwaarts tot aan de endzone. Falcons' Grady Jarrett "sackte" tot tweemaal toe Quarterback Brady, die zijn bal niet uit handen gegooid kreeg. De Patriots stelden zich tevreden met een fieldgoal en brachten de score op 12 - 28. Beter dat, dan niets... Tot men begon te rekenen. Twee touchdowns zou 14 punten kunnen opleveren. Wat nog maar 26 - 28 zou betekenen. Dus daarbovenop waren er twee "two point conversions" nodig. Moeilijke klus voor de Patriots. Even later werd de Quarterback van de Falcons "gesacked", waarbij de Patriots voor even de bal terug in handen namen, tot bij de 1st down Brady op zijn beurt werd "gesacked" door Freeney. Dit hield echter de Patriots niet tegen en scoorden uiteindelijk via Amendola hun tweede touchdown. 18 - 28. Nu was een "two point conversion" van groot belang... James white leek de taak moeiteloos te verwezenlijken. 20 - 28...

"Het hoofd boven water houden" zou een ideale gezegde zijn voor de Patriots. Na 2 pogingen en een fout werden de Falcons met 10 yards achteruit gestuurd om vervolgens van een 3rd down & 33 een "incomplete pass" te leveren. Met het terugschoppen van de bal, leek met 98 yards de endzone ver afgelegen voor de Patriots, met nog 3 minuten en 30 seconden te gaan in dit laatste kwartier. De eerste 10 yards werden uiteindelijk behaald na 3 pogingen, via Chris Hogan, waarbij 16 yards werden gewonnen. Bij de tweede play werd bij de 1st down opnieuw een pass gemist door Edelman. Weeral Edelman??? De man met de blinkende rode handschoentjes... Scheer je baard man! Ik werd boos en riep luidkeels. Mijne madam klopte even van boven op de vloer om mij tot rust te brengen. Bij de 2nd down & 10 geraakten de Patriots over de lijn.

Bij de volgende 1st down, gooide Brady opnieuw de bal in de richting van Edelman, die meteen door 3 tegenstanders werd geflankt, geduwd en ogenschijnlijk vermorzeld, was het niet voor de bal, die eerst tegen de been van één van de 3 tegenstanders terugkaatste, om net niet de grond te raken, dankzij de hand van een andere tegenspeler, die er per ongeluk net onder de bal glijdde, om dan weer even weg te kaatsen en op enkele millimeters van de grond te worden opgepikt met twee handen door jawel EDELMAN!!! 

Edelmans catch.jpg

Meteen kwam een ref aangelopen, die de pass als onvolledig wou verklaren, waarbij op hetzelfde moment een lijnrechter tekens kwam geven dat het compleet was. Na de review was het duidelijk een 1st down! Gevolgd door een andere 1st down via Amendola. De Patriots leken er zin in te hebben. Na nog een 1st down waren de ogen gericht op de endzone. Na twee pogingen op doel scoorden de Patriots een onverhoopte touchdown! 26 - 28... Amendola zorgde uiteindelijk voor de verwachte 2 punten conversie om zo de score op 57 seconden voor het einde op 28 gelijk te brengen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Super Bowl zal de beslissing in OVERTIME moeten gebeuren.

OVERTIME

Regels : In het algemeen - wie er als eerste scoort, wint de match. Maar om te kunnen winnen moeten beide teams minstens 1 keer de bal in hun bezit hebben gehad, tenzij de "receiving" team (de ploeg die de bal het eerst krijgt) als eerste scoort. Beide teams krijgen ook weer drie Time Outs ter beschikking.

Deze keer wonnen de Patriots de cointoss. Waardoor de Patriots gretig gebruik van maakten om de bal als eerste in hun bezit te nemen. Vanaf hier werd het een éénrichtingsverkeer, waarbij ergens onderweg ook Edelman nog een bal kon vangen. Na 4 minuten spelen en met een ietwat twijfelachtige knie van White die al dan niet de grond raakte alvorens met een paar millimeters de bal over de lijn kreeg, wonnen de Patriots met deze touchdown onverwachts de 51ste Superbowl. Hiermee behaalde de team van coach Belichick en Quarterback Tom Brady hun 5de Vincent Lombardi-trophee! Yes the Patriots did it again!

Coach Belichick.jpg

Coach Belichick (rechts)

Sole

*foto's copyright Wasted Productions - Beelden copyright NFL 2017 

 

07:14 | Permalink | Commentaren (0) | |

De commentaren zijn gesloten.