25-03-17

Keine schweinereien op mijn bord!

Is het u al ooit eens overkomen? Je komt thuis van het werk, na de ochtendshift en wenst nog iets te bikken. En dan zie je daar iets lekkers in de koelkast liggen... Een paar fijne plakjes "schweinefleisch". 't Was al lang geleden dat ik nog eens van een schel beenhesp heb genoten. Ik moest mij trouwens wat haasten donderdagmiddag, omdat we nog om boodschappen moesten gaan. Nu de cola goedkoop stond over de grens was het een kwestie van leven of dood, dus had ik geen tijd om aan mijne madam te vragen van wanneer het pakje met beenhesp werd geopend. Want ik vond dat er een smaakje aan zat.

't Was pas onderweg dat mijne madam een verhaal vertelde over iets dat ze op het nieuws had vernomen, waarbij ons dochter van 5 ook getuige van was. Ons dochter stelde zich toen de vraag waarom de mensen - naar haar zeggen - de knorren pijn deden. Meteen werd mij uitgelegd welke vreselijke taferelen zich hadden afgespeeld in een Tieltse slachthuis.

't Is pas rond 22 uur donderdagavond dat ik de volledige video heb te zien gekregen van hoe het er ergens recent aan toe ging in het slachthuis. Het afschuwelijke gekrijs van mishandelde zwijnen ging door been en merg. De zwijnen werden er op beestachtige wijze gefolterd. Ze werden geschopt, geëlektrocuteerd, geslagen, bij de oren getrokken, levend verdronken, de keel overgesneden, met gebroken poten naar voren gestampt, slecht vergast en dan nog eens voor het plezier neergestoken en geslagen. In groep werden ze machinaal achteruit geduwd als een stuk vuil... Welkom in het slachthuis van Tielt! De nieuwe house of horror! Rotzakken!

Knor 2.jpg

Op de koop toe werd ook het gefoefel in de voedingsindustrie aan het licht gebracht! Een lot Hollandse zwijnen die er niet tussen mochten zitten en waarbij het ten strengste verboden was om die te mengen in een andere productie. Gefoefel gebeurt wel af en toe in de voedingsindustrie. Soms meer dan dat men te weten zal komen. Nu weet ik misschien waarom mijn hesp gisterenmiddag een smaakje had. Het beest dat op mijn boterham lag, werd waarschijnlijk vreselijk mishandeld alvorens het in een plastieken pakje is geëindigd. Wie zal het zeggen?

Morgen staan er worsten met zwijnenvlees op het menu bij ons thuis en ik twijfel eraan of ik die morgen niet uit protest in de vuilniszak zal gooien. Een paar dagen geleden trof ik een tekening aan op tafel dat ons dochter heeft getekend. Ik vond dat de figuur die ze had getekend sterk op een zwijntje leek. Achteraf gezien zou ik misschien kunnen gaan beweren dat mijn dochter visioenen had waargenomen van knorren die mishandeld werden, waarna ze koortsachtig is gaan beginnen tekenen. Maar zo gek gaat het er hier bij ons thuis nu ook weer niet aan toe. Misschien kunnen we de tekening gebruiken voor een actie tegen de mishandeling van zwijnen.

Knor1.jpg

Knor

De taferelen die ik te zien kreeg op de 19 minuten durende video deden mij vooral terugdenken aan de beelden die ik eerder vorige maand te zien kreeg van executies die werden uitgevoerd door I.S. strijders. Het was precies hetzelfde. Menselijke slachtoffers vergelijken met mishandelde zwijnen is hier nu niet het beeld dat ik tracht op te hangen.

Natuurlijk in een slachthuis zullen er hoe dan ook praktijken voorkomen, dat men best als buitenstaander niet wens te zien of te horen. De dieren worden er nog altijd afgevoerd om daar afgeslacht te worden! Ze gaan hun dood hoe dan ook tegemoet. Een kweker vertelde op het nieuws dat indien de dieren met weinig stress naar hun einde worden begeleid, de kwaliteit van het vlees ook beter smaakt. Maar in een slachthuis moet men nu ook weer niet gaan verwachten dat de dieren er verwelkomt worden met zachte muziek op de achtergrond, genre weet ik veel, iets dat paradijslijk in de oren klinkt.

En een slachthuis blijft hoe dan ook een industrie waar alles aan een verplichte ritme moet gebeuren, want nog net voor de ene batch afgewerkt is, staat er al een nieuwe batch klaar om afgeslacht te worden. Als men dat niet meer wilt, dan gaan we met z'n allen vegetariër moeten worden. Wat gaan we dan in de plaats beginnen eten? Insecten? Naar het schijnt zal de mens misschien op een dag wel verplicht worden om insecten te gaan eten. Insecten zitten vol proteïnen, zeggen zij...

Stel u voor dat u in de toekomst om een kilo verse maden gaat, met daarbovenop twee papieren zakjes (omdat plastieken zakken niet meer van deze tijd zijn) gevuld met andere kruipende insecten. Stel u voor dat onderweg één van die papieren zakken per ongeluk opengescheurd geraakt en er iemand staat te roepen van : "Mijn eten! Mijn eten loopt weg!", waarbij vriendelijke omstanders u te hulp schieten en achter uw insecten beginnen aan te lopen. 

Als insecten effectief ons dagelijkse voedsel zal worden, dan moeten die in grote hoeveelheden worden gekweekt. Wat dan, als er een video opduikt van hoe het er aan toe gaat binnenin zo'n industrie, waarbij insecten worden mishandeld?

Ondertussen kunnen we het maar proberen en in plaats van geld in te zamelen voor "12-12 Honger", kan men misschien die arme Afrikaanse landen voorzien van insecten in grote hoeveelheden. Bij wijze van test wel te begrijpen. Mocht de hongersnood ginder opgelost geraken, dankzij een insectenmenu, dan is er geen geldinzameling meer nodig om de hongersnood te bestrijden.

Hoe dan ook, de beelden van die mishandelde zwijnen spelen door mijn hoofd. En soms vraag ik mij af waarom de mens zijn neus ophaalt voor de term "Halal"? Ja, de moslims hebben liever dat hun vlees zonder verdoving wordt afgeslacht. En men mag het dan ook nog zo veel draaien en keren, hun werkwijze is alvast honderd keren meer humaner, dan wat ik op de beelden heb gezien. En vaak vergeet men dat onze grootouders of overgrootouders destijds ook de gewoonte hadden om de dieren te slachten zonder verdoving.

Mij uitspreken over de toekomst van het slachthuis in Tielt zal ik niet doen. Maar er is werk aan de winkel en niet enkel in dit slachthuis. Naar het schijnt werden er werknemers en partners geschorst. Wat voor mij echter niet voldoende is. Die barbaren komen er veel te goedkoop van af. De directie ook trouwens. Het zou zo ver moeten komen dat al het afgeslachte vlees uit deze site wordt teruggeroepen, want er werd duidelijk procedures inzake voedselveiligheid overschreden.

Ik heb nog één lapje hesp over in de koelkast. Was ik een halve gare en pas op, ik begin haar te verliezen op mijn voorhoofd, dan zou ik durven om dat lapje zwijnenvlees op te sturen naar minister Ben Weyts om hem aan te vragen dat ze een autopsie zouden uitvoeren! Maar goed, zo gek ben ik nu ook weer niet en om de flauwe plezante te gaan uithangen heb ik nu geen zin in. En hoewel carnaval zo goed als overal in het land reeds werd gevierd, op een paar steden na, wens ik even wat vreugde in te brengen, om mijn moraal weer op te krikken en om vooral niet de moed te gaan verliezen om morgen nog zwijnenvlees te gaan eten...

-Sole

Het Vleesteam - Alle remmen los!

 

 

01:26 | Permalink | Commentaren (0) | |

De commentaren zijn gesloten.