06-04-17

Gewaarborgd basisinkomen? Kan het?

In afwachting van wat inspiratie...

Net aan mijn bureau zitten knikkenbollen. De ganse ochtend gewerkt, twee paar schoenen heb ik afgewerkt,... en vul zelf het liedje vanuit uw kindertijd aan. Maar ik wil gerust wel het vervolg van het liedje vertellen. Na hard labeur is het mijne madam die met het geld aan de haal gaat. Werken! Werken! Werken en blijven werken! Wat steekt de mens daarmee in zijn zakken? Een gewaarborgd basisinkomen zoals Nele Lijnen van Open Vld voorstelt, dat moest ons maar eens overkomen. Neen niet om de luierik te gaan uithangen. Maar eerder om een job te kunnen uitoefenen, dat men wenst uit te oefenen. En lukt het ene niet dan lukt misschien het andere. En ja, misschien zullen er mensen zijn, die dan nooit meer zouden gaan werken. Parttime werken in plaats van je botten af te draaien gedurende 40 uren per week!

Maar wie wel meer werkt kan misschien ook meer verdienen. Men kan dan misschien een job uitoefenen dat men niet met tegenzin doet, kan men zich aanpassen aan de noden van elk zijn eigen levensomstandigheid. Men kan dan misschien meer tijd vrijmaken voor het verzorgen van een zieke familielid of kan men eens als vader meer tijd vrijmaken voor zijn kinderen. Hé, moeders?  

Het voorstel van een gewaarborgd basisinkomen werd al in meerdere landen op tafel gelegd. Voorlopig vaak afgeschoten, omdat de meesten verkiezen voor het oude model. Waarschijnlijk weer van die zeikerds die hun brood hebben verdiend met bloed, zweet en tranen. Zoals ik dus, met dat verschil dat ik niet tegen het voorstel ben. Moet ik u even al mijn littekens tonen, die ik op al mijn verschillende werken van 's levens heb opgelopen?

Het voorstel bij ons in Vlaanderen werd meteen afgeschoten door N-VA kamerlid Nathalie Van Peel, die het voorstel als asociaal bestempelde en beweerde dat we hiermee naar een Waals model dreigden te gaan, waarbij niemand meer gemotiveerd zou zijn om te gaan werken. De N-VA : durven, denken en doen! Of hoe hun eigen slogan toch soms een raar geurtje heeft! Bij de volgende verkiezingen is het heel eenvoudig : wij de kiezers kunnen dan eens durven denken en doen wat we al een tijdje willen doen. Met name die regering omverwerpen!

Wat zou u doen met een gewaarborgd basisinkomen? Ik zou een eigen zaak willen opstarten. Lukt het niet, goed dan. Mits een goede begeleiding moet ik voorkomen om diep in de schulden te geraken. Hier is al minstens één voorstel om een nieuwe dienstverlening op te starten. Hoewel UNIZO misschien wel goed genoeg zal zijn.

Wie zegt basisinkomen, moet weten dat we daar tegenover moeten aanvaarden dat er geen uitkeringen meer zullen bestaan, geen O.C.M.W. meer, of althans niet meer in zijn huidige vorm. Genre : geen geld, kom dan naar het O.C.M.W.! Deze dienst kan dan misschien nog wel andere maatschappelijke problemen aanpakken. Wie zegt geen uitkeringen meer, zegt dan ook geen pensioenen meer. Problemen over de toenemende vergrijzing en om het systeem betaalbaar te houden zijn meteen opgelost. Iedereen verdient toch een gewaarborgd basisinkomen tot aan zijn dood. Dus waar is het probleem?

En aangezien de Vlaming met een baksteen in zijn maag is geboren en gekend is als hardwerkend volk, dan zie ik het niet meteen gebeuren dat iedereen de luierik gaat uithangen. Maar we schreeuwen wel allemaal eens in ons binnenste om een beter bestaan. Zijn wij dan echt geboren om te gaan werken tot aan onze dood? Maar weet u, de regering hamert voortdurende op het creëren van jobs, jobs, jobs! Maar wie logisch nadenkt, weet meteen dat er nooit voldoende werk zal zijn voor de ganse bevolking. Om dan drastisch te moeten gaan zeggen van : "mocht de vrouw weer aan de haard gaan staan, dan is het probleem al voor de helft opgelost!" Maar weet dat de vrouw niet alleen dient om kindjes mee te maken. Trouwens hoe zal men er dan voor zorgen dat men niet overbevolkt geraakt, met een gewaarborgd basisinkomen?

En weet dat het soms deugd kan doen als je als man het kot voor u alleen hebt. Ja, schatje, ga jij gerust maar een paar dagen gaan werken. Ik ga thuis wel even klussen, alvorens ik donderdag en vrijdag eens ga werken.

Hang er desnoods voorwaarden aan dat basisinkomen. Bijvoorbeeld om de criminaliteit aan te pakken. Wie stout is krijgt niets. Is een goed voorbeeld om de maatschappij in toom te houden. Dan komt ongewillig de vraag wat met migranten die naar ons land komen? Op die manier kan men de migratiestroom ook in toom houden, door strengere normen te koppelen aan een gewaarborgd basisinkomen. Met een basisinkomen kan men zelfs de sociale zekerheid afbouwen. Wie hoge dokterskosten verwacht, zoals bij een slepende ziekte, kan misschien een hogere verzekeringspremie of zorgverzekering afsluiten bij de ziekenkas. Wie gezonder is, een lagere premie. Hoe dan ook, de sociale zekerheid kan blijven bestaan mits aangepaste premies. En wie weet gaat iedereen dan meer geneigd zijn om naar de tandarts te gaan, zonder dat men gedwongen moet worden...

Er zijn misschien nog veel vragen, maar er zijn ook veel mogelijkheden en nieuwe keuzes die kunnen worden gemaakt. Al snap ik misschien het totale plaatje niet, toch ben ik te vinden voor een gewaarborgd basisinkomen. U ook? Doe dan zoals ik : teken de petitie van Nele Lijnen.

https://www.petities24.com/basisinkomen

Zeg dat Sole het gezegd heeft!

- Sole

En om de carnavalsgekte definitief af te sluiten dit jaar...

Vieze Jack - Brandweerman Jack

 

 

16:45 | Permalink | Commentaren (0) | |

De commentaren zijn gesloten.