07-12-17

Adieu Johnny!

Het is mijne madam die het mij zachtjes in mijn oren fluisterde woensdagmorgen, toen ik nog lag te slapen : "Johnny Hallyday is overleden!" Ik was een beetje stomverbaasd. Die man heeft over gans zijn carrière talrijke hartkwalen gehad en een paar jaren geleden belandde hij ook eens in een coma, na vermoed ik een ongeluk, maar keer op keer kwam hij er weer bovenop. Moest men mij onlangs gezegd hebben van dat hij in het ziekenhuis ligt omdat hij ademhalingsproblemen had, ging ik gezegd hebben dat hij er wel weer bovenop ging komen. Maar goed, de longkanker is hem uiteindelijk fataal geworden. 

Desondanks zijn gezondheidsproblemen, bleef hij er in geloven dat hij de kanker zou overwinnen en was hij al stiekem aan het plannen om in 2018 een nieuw concertreeks op poten te zetten. In 2016 was hij nog volop aan het optreden met zijn "Rester Vivant Tour" en deed toen ook ons land aan.

Johnny Hallyday begon zijn carrière meer dan 50 jaar geleden en was vooral populair in het Franstalige landschap. Een echte werelddoorbraak op het Engelstalige grondgebied bleef echter uit. Maar hij is hoe dan ook een icoon die in de hele wereld bekend is. Dat sommigen hem nu als de Franse Elvis Presley bestempelen, vind ik een beetje bij het haar gegrepen. Al was het wel bij het zien van een film met Elvis Presley dat Jean-Phillipe Smet meteen wist wat hij wilde worden.

Zijn carrière heb ik niet zo nauwlettend op de voet gevolgd, maar ik groeide wel op met het fenomeen Hallyday. Ik kon er niet naast kijken. Thuis waren het vaak de Franse televisiezenders die aan bod kwamen en het ontbrak er nooit aan variëteitsprogramma's de vrijdag- en zaterdagavonden. En af en toe werd ook wel eens een concert live uitgezonden.

Van zijn 50-tal albums die hij in zijn carrière uitbracht heb ik er drie in mijn collectie zitten. Drie recente albums uit 2012, 2014 en 2015. Het nummer "L'attente" (2012) doet mijn hart het meeste pijn aanvoelen. Of hoe zal ik het zeggen? Het wringt als een spons. Duidelijk? In dit nummer komt niet alleen een liefdesbreuk aan bod, maar ook de ouderdom en dat beetje tijd dat er ons nog rest, wanneer men aan een bepaalde leeftijd is aangekomen. Het nummer "Rester vivant" (2014) gaat ook een beetje in die richting. Met dat tikkeltje meer, dat uiteindelijk wel in iedere mens schuilt. Iedereen wenst namelijk te blijven leven en de dood dat zien we later wel... 

Johnny Hallyday was een rocker in hart en nieren en zal ongetwijfeld betreurd worden door miljoenen fans. Voor mij is het alweer een iconische figuur die heen gaat, in dit vervloekte jaar 2017. Hij werd 74 jaar oud.

Johnny Hallyday dead.jpg

Op de Franse zenders moesten alle geplande programma's op woensdagavond wijken voor de herinneringen aan Johnny Hallyday. Terwijl de ene zender het vooral over zijn muzikale carrière had, hield Michel Drucker zich op een zusterzender bezig met het voortbrengen van andere facetten uit de carrière van de Franse rocker.    

Opgegroeid met de Franse televisie op de buis, heb ik vaak muziekprogramma's gezien die door Michel Drucker werden gepresenteerd. Deze boegbeeld van de Franse televisie, die al van in de jaren '60 van de vorige eeuw op de televisie te zien is, heeft al vaker overlijdens moeten aankondigen van artiesten die in zijn shows optraden. Van Claude François, Joe Dassin, Dalida tot Serge Gainsbourg, nog nooit heb ik die man zo bedroefd gezien, zoals ik hem woensdagavond heb gezien...Adieu Johnny!

- Sole

Johnny Hallyday - Seul

+ Check de video "L'attente" in "De kolom rechts"

 

 

 

 

02:02 | Permalink | Commentaren (0) | |

De commentaren zijn gesloten.