04-02-18

Super Bowl LII - voorspelling...

Doen ze het opnieuw of doen ze het niet? Mijn favoriete team de New England Patriots gaan opnieuw naar de Super Bowl! Hun niet te onderschatten tegenstanders dit jaar zijn de Philadelphia Eagles. De Patriots wonnen vorig jaar hun vijfde Vincent Lombardi-trofee, na een thriller van formaat. Voor het eerst in de geschiedenis van de Super Bowl, was er toen nood aan een "overtime", toen beide teams - de Patriots en de Falcons gelijk eindigden na het vierde kwartier.

De trofee leek toen voor meer dan de helft van de wedstrijd bijna op een zilveren plateau overhandigd te worden aan de Falcons, was het niet voor de schitterende terugkeer van de Patriots in het vierde kwartier, waarna ze de scores in evenwicht brachten. Na een korte, maar zeer spannende overtime moment, wonnen de Patriots uiteindelijk de 51ste Super Bowl, waarbij de Falcons met een bittere nasmaak werden achtergelaten.

In het reguliere seizoen van het afgelopen jaar was er zelfs een rematch tussen beiden teams. Een match dat bijna niet te zien was op televisie, toen de mist op het veld alsmaar dikker werd. Uiteindelijk wonnen de Patriots met gemak. 

Na het reguliere seizoen 2017, kwamen de playoffs. Dit jaar waren er maar liefst 6 nieuwe teams die voor het eerst sinds lang in de Playoffs zijn geraakt. Ik had onder andere mijn ogen gericht op de Kansas City Chiefs (AFC), die tegen alle verwachtingen in, na een desatreuze seizoen 2016 - 2017, het heel ver hadden geschopt. Onder de klassieke favorieten in de Playoffs hadden we de Pittsburgh Stealers (AFC) en de New Orleans Saints (NFC). Maar een andere team werd heel nauwlettend in de gaten gehouden. De Minnesota Vikings (NFC) die het afgelopen seizoen vriend en vijand verrasten, schopten het zo ver tot zelfs in de finale van de National Conference Championship. Konden ze winnen van hun tegenstanders de Philadelphia Eagles, dan konden zij de eerste voetbalteam worden die de Super Bowl mochten spelen in hun eigen stadium.

Dat was uitgerekend de Philadelphia Eagles (NFC), die als underdogs werden aangezien, al waren ze de nummer 1 uit hun divisie. Na een campagne met hondenmaskers, gaven ze de Vikings een flinke pandoering met een overwinning van 7 - 38 (Vikings op bezoek bij de Eagles). Diezelfde dag was er ook de AFC-Championship, waarbij ik vreesde dat de Patriots zouden verliezen van de Jacksonville Jaguars. Eén van die zes verassende teams die de Playoffs hadden gehaald, zij het dan wel met een Wild Card en die onderweg de Buffalo Bills en verrassend genoeg ook de Pitssburgh Stealers hebben uitgeschakeld om het uiteindelijk tegen de Patriots te kunnen opnemen voor de American Conference titel. Maar uiteindelijk waren het de Patriots die de titel wonnen, zij het dan met een score van 4 punten verschil : 20 - 24 (Jaguars op bezoek bij de Patriots).  

Super Bowl LII card.jpg

Vandaag heb ik even mijn achterstand moeten inhalen, want na de eindejaarsfeesten had ik nog meer dan zes matchen in te halen en had ik het een beetje gehad met American Football. Ik had enkel nog de National Conference Championship te bekijken tussen de Minnesota Vikings en de Philadelphia Eagles. Al kende ik reeds op voorhand de eindscore, toch wou ik met mijn eigen ogen zien hoe de Eagles van de Vikings hebben gewonnen. Zo wens ik graag te weten te komen of de Patriots een kans maken op een zesde Vincent Lombardi-trofee. Ik zou zeggen : "wordt binnen drie uren vervolgd..." Maar u moet maar zien dat u rond 2 uur nog voor de tablet of de pc zit... Dan pas zal ik deze blog posten. Al dan niet met behulp van een postduif...

Analyse : Al scoorden de Minnesota Vikings de eerste touchdown vroeg in het eerste kwartier, voor de rest van de match werd het een eenrichtingsverkeer in het voordeel van de door de media gehete "Underdogs". De defensieve ploeg van de Vikings liet het te snel afweten en vervolgens zijn er nog de drie onderschepte passes van Minnesota's Quarterback Keenum, waarna de Eagles gretig konden counteren en scoren. De eindscore van 7 - 38 stond reeds op het bord bij de aanvang van het vierde kwartier, waarna ik reeds dacht om mijn tijd voor de televisie in te korten, was het niet om de plotse agressie die er was ontstaan tussen beiden teams. De emoties waren hoog geladen, vooral omdat zowel de Eagle fans alsook de spelers sterk waren in het treiteren van de Vikings.

De laatste dagen verschijnen er trouwens veel berichten in de pers omtrent hooligans in het kamp van de Philadelphia Eagles. Waaronder verhalen over dronken supporters die op politiepaarden gingen slaan. Of ook het verhaal over een man die als kerstman verkleed was en bekogeld werd met sneeuwballen, waarin batterijen zaten verwerkt. Al zou die man die verkleed was als de kerstman, het naar het schijnt zelf om gevraagd hebben, omdat hij in een dronken toestand geschenken aan het uitdelen was. Dit en nog veel andere verhalen. Hoe de Eagle-fans zullen ontvangen worden in Minnesota, nu dat ze de Minnesota Vikings een Super Bowl-finale in eigen stadium hebben ontzegt en hoe de Eagle-fans zelf, zich zullen gedragen - valt nog af te wachten.

Dan rest mij nog mijn "onpartijdige" voorspelling voor de 52ste Super Bowl, dat zal plaatsvinden in de U.S. Bank Stadium - Minneapolis, Minnesota. Beiden teams verdienen uiteraard om de Super Bowl te winnen. Langs de ene kant hebben we Nick Foles, de Quaterback van de Eagles, die oorspronkelijk een reserve was bij de Eagles, tot hun ster Quarterback Carson Wentz geblesseerd geraakte. Niet dat Foles een groentje is. Hij was reeds in het verleden actief bij de Rams en was ook reserve bij de Kansas City Chiefs, waarna hij dan bij de Eagles toetrad. Onder toezicht van de geblesseerde Wentz, lukte het Nick Foles om de Eagles naar de Super Bowl te loodsen. Maar zijn tegenstander, de Patriot's Quarterback Tom Brady, heeft veel meer ervaring en is zo niet de grootste Quaterback aller tijden.  

Ik hoop dat de Patriots het zullen halen van de Eagles met een score van 28 tegen 24. Dit zou neerkomen op 4 touchdowns (= 6 punten) met iedere keer een extra punt en 1 fieldgoal (= 3 punten), tegenover 3 touchdowns en 3 extra punten en 1 fieldgoal voor de Eagles.   

De 52ste Super Bowl vindt plaats (voor ons Belgen) in de nacht van zondag (4 februari) op maandag (5 februari). Te laat zou ik zeggen, indien u geen verlof heeft aangevraagd op uw werk! De match is naar mij bekend, te zien op onder andere BBC 1 en Eleven Sports 2 en/of 3 en naar het schijnt ook in talrijke bioscoopzalen van het Kinepolis-complex in verschillende steden. Ook zou ik u een Game Pass kunnen aanraden via de NFL-Network, maar wie ben ik?!

En zoals steeds tijdens de Super Bowl is er een korte optreden van een bekende muzikant voorzien tijdens de pauze. Dit jaar treedt er niemand minder dan Justin Timberlake tijdens de Super Bowl Halftime Show! Hopelijk valt er dit jaar geen tepel op het scherm te bespeuren voor het puriteins Amerikaans publiek!

Enkele statistieken : De Philadelphia Eagles namen in het verleden reeds twee keren deel aan de Super Bowl, maar wonnen die nooit. Met name Super Bowl 15 (die ze verloren van de Oakland Raiders) en Super Bowl 39 (die ze verloren van de New England Patriots).

De New England Patriots gaan dit jaar voor de 10e keer naar de Super Bowl finale, de 8ste keer met het duo coach Bill Belichick en Quaterback Tom Brady! Samen wonnen ze reeds 5 keren de Super Bowl!   

- Sole

Justin Timberlake - Supplies

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.